Rejsejournalistik

 → Se også artiklen om munkestaten Athos

Grækenland

Siden 1976 har jeg været en flittig gæst på de græske øer og har tilsammen opholdt mig henved tre år i Grækenland. Især på Kreta, Dodekaneserne, Kykladerne, Athen og Peloponnes. Det har blandt andet medført, at jeg har skrevet Turen går til Kykladerne – øgruppen, der ligger midt i Det ægæiske hav mellem Kreta og fastlandet.

Der går fra Danmark direkte charter-fly til Santorini , som trods mange turister er rejsen værd. Andre spændende kyklade-øer er Ios, Milos, Naxos, Paros, Andros, Mýkonos og Syros. Tre fantastiske mindre kendte øer, som tiltrækker samme slags mennesker, er Amorgós, Folégandros og Sifnos. Mere hemmelige perler er Anafi, Síkinos og Små Kyklader, som er for de mere naturelskende, rosøgende og tilbagelænede typer – når man lige undtager den lille kyklade Ano Koufonissi, som er enhver families drøm om en strandferie.

Det er blevet til en række artikler fra såvel Kykladerne som andre steder i Grækenland, og jeg har lavet reportager og rejseartikler fra Dodekaneserne og Peloponnes med halvøerne Messinia, Mani og Lakonikos samt Halkidikí med halvøerne Kassandra, Sithoniá og Athos (munkestaten).

Milopotas Strand Ios

Milopótas stranden på Ios er en af Grækenlands bedste og et dejligt sted for familier, børn og unge. Michael Jagd.

Rejseartikler

Ekstra Bladet har bragt mine artikler om Koufoníssi, Amorgós, Mykonos, Ios, Naxos, Paros, Santorini og Serifos.

Se artiklen om den glade hvide ø Paros og om Sankt Hans på naboøen Antíparos

Se artiklen “Vin og vand” om Santorini

Se artiklerne om glæderne på Ios og den hemmelige nabo Sikinos her

En af De små Kyklader – øen Donoussa -  har også været omtalt i Ekstrabladet

Og om surf på Naxos: Mærk suset

Læs om Amorgós i Det hvide kloster ved det store blå og Her ånder himlen på havet

Politiken har bragt mine artikler om Naxos, påske på Paros, gourmetøen Sifnos og halvøen Mani på Peloponnes.

Se Gylden ø med grønne bjerge om Naxos.

Naxos by og havn

Naxos by og havn set fra ydermolen. Oppe midt på ligger Kastro og Sanudo-borgen. Naxos er en rigtig eventyrø med masser af muligheder, natur,  Vagabond Rejs bragte i 2007 en større sag om Milos med masser af fotos. Foto: Michael Jagd.

Vagabond / Rejs bragte i 2007 en større sag på 10 sider om Milos.

 

inFLIGHT magazine (MYTRAVEL AIRWAYS) bragte i 2007-2008 artiklerne “Samariakløften besejret” om Kreta, “Øernes snoede lydkulisse” om musikken og dansene på de græske øer og oversigtsartiklen “Øer for enhver smag”, der kom rundt om alle græske øer med turisme. Den sidste blev genoptrykt i 2010.

Jyllands-Posten har bragt disse artikler:
Andros – Vandreøen med kildevand
Amorgós er fest og amoriner

Det er også blevet til et par film om Amorgós:

Se video om græsk mad

I videoindslaget lærer man at lave græske kikærtemosfrikadeller og grøntsagspirogger.

Eller denne rejsefilm om Amorgos:

Rejsfilmen viser Amorgós som wellness ø og varer omkring et kvarter.

Rejseliv i Berlingske Tidende har bragt denne artikel om Syros: Syros – Kykladernes dronning

Og på den græsk-dansk kulturforening Melina’s hjemmeside kan man finde denne artikel om Amorgós:
Amorgós – en smuk kultur ø med krydret smag

Redigering af rejseartikler

I 2001 og 2002 vikarierede jeg på FDM’s blad Motor som redaktionssekretær og oversætter af udenlandske artikler. At redigere artikler og udvælge billeder fra de mange spændende steder i dette rejsemagasin gav inspiration og sendte tankerne på langfart. Således fragtet viden om i verden var det oplagt også at skrive rejsebøger, fx Turen Går Til Kykladerne, som der her er en lille trailer for:

Kykladerne kalder

Cuba, Spanien, Filippinerne og Mellemamerika

Efter charterture til Spanien og spanskkurser  på Studieskolen og Folkeuniversitet var jeg på studieophold i Valencia (1992) med efterfølgende reportage fra EXPO 92 i Sevilla og på besøg i gamle spanske kolonier: Filippinerne i 1985, 1988 på Cuba, og i 1999 Costa Rica, Nicaragua, El Salvador og Guatemala.

Hollandske øhop

Med mange års græske øhopninger i rygsækken var det interessant at prøve øhop i Vadehavet ud for det hollandske Friesland (Fryslán). En lille researchtur blev det til på de kanter med et lille besøg på den bilfri ø Schiermonnikoog (Gråmunkeøen), en slentren gennem regnen i Leeuwarden, en gastronomisk rundvisning i Harlingen og kanalrundfart fra Sneek.

Heste i vadehav

Frisiske heste og landlig idyl finder man meget af på Schiermonnikoog, som man cykle rundt på. Øen er fire gange 18 km. Foto: Michael Jagd.

Harlingen

Kanalhygge i den gamle havne- og fiskerby Harlingen, hvor der lyses grønt for gennemsejling, mens broen er oppe. Foto: Michael Jagd.