Athos – kun for mænd

Munkestaten på halvøen Athos oppe ved Halkidiki

Af Michael Jagd

En pilgrimsrejse ind i mandeland med storslået frodig græsk natur og præstetanker. Tæt på ligger feriebyen Ouranoúpolis med sandstrande, lækker mad og kvinder tilladt.

Udsigt til mandeland
Skulle man som mand trænge til at komme lidt væk fra det hele for at sublimere, meditere, fordybe sig i kristendom eller blot filosofere lidt over tilværelsen uden kvindelig tilstedeværelse, er det muligt at tage på pilgrimsfærd til den græske halvø Athos, som siden 1060 har været munkestat forment adgang for kvinder, hundyr, eunukker, jøder og børn. Det første kloster blev bygget her i 963.

Tårn i Ouranoupolis

Det byzantinske tårn i Ouranoúpolis fra 1344 er nyrestaureret og tjener som udstillingssted. Foto: Michael Jagd.

 Viet til jomfru Maria

Historien lyder, at Jomfru Maria kom ud i et stormvejr ved Cypern og blev blæst op i det nordlige Ægæerhav ved Halkidikí. 
Her drev hun i land og blev så overvældet af stedets skønhed, at hun bad Jesus om at gøre Athos til hendes have, hvorpå en stemme lød: ”Lad dette sted være din have, et paradis og en havn for dem, der søger frelse.” Fra det øjeblik blev Athos viet til Jomfru Maria og samtidig et forbudt område for alle andre kvinder.
120 ortodokse og kun 10 ikke-ortodokse mænd kan dagligt opnå besøgsvisum i op til fire dage til Athos med sine 1.100 fastboende munke, men er man først kommet indenfor, er det gratis at overnatte og at spise med på klostrene.

Russisk kloster

På sejlturen fra Ouranoúpolis langs den 56 km lange Athos halvø kan turisterne se flere af klostrene, hvoraf fire ikke er græske. Her det russiske Agios Panteleimonos. Foto: Michael Jagd.

 Ouranoúpolis

Har man kone, kæreste eller familie med, kan de deponeres tæt ved på Eagles Palace, familiehotellet Xenía eller Skites Bungalows, som er lige ud til stranden med masser af helse og spa klods op ad munkestaten ved feriebyen Ouranoúpolis. Herfra sejler en vandbus til Athos og en turistbåd langs den 56 km lange halvø, så også kvinder og børn kan se flere af klostrene 500 meter udefra.

Strand ved Oranoupolis

Stranden ved Ouranoúpolis ud for familiehotellet Xenia. Foto: Michael Jagd.

Klar til afgang

I morgenrøden trimler grupper af munke sammen på molen i Ouranoúpolis nær det byzantinske tårn, som er byens vartegn. Et rend af turister af hankøn søger ind på pilgrimskontoret for at få udleveret deres visum, inden vandbussen afgår til Athos. Visum har man søgt om hjemmefra hos pilgrimskontoret i Thessaloniki. Ombord sidder vi fast anbragt på firemandsrækker med kalot, kjole, munkevom og stort fuldskæg plus alle pakkenellikerne i form af tasker, sammenrullede tæpper og papkasser, mens vandbussen sprøjter af sted til munkerepublikkens havneby Dafni.

Vandbus

Mikrá Agia Anna (Den lille hellige Anna) hedder vandbussen, som her ligger til kajs i Ouranoúpolis for at tage os til munkestaten. Foto: Michael Jagd.

Det ønologiske center Agios Eustáthios

Herfra bliver vi kørt op til Mylopótamos på den anden side af halvøen til klostersædet Agios Eustáthios, som er det ønologiske center på Athos og en underafdeling af halvøens største og ældste kloster Megistis Lavras nede på sydspidsen, hvor der bor op mod 200 munke. Vi er ude på Halkidikís østlige finger og kan mod øst skimte Thassos, Samothraki og Limnos, der på skift bryder havets azurblå søvn.

Maler og Fader

Fader og brygmester Epifánios og maleren broder Ioannis (tv) på Agios Eustáthios i Mylopótamos, som er underkloster til det største og ældste kloster Megistis Lavras. Foto: Michael Jagd.

I munkenes favn

På Sankt Eustáthios (: den stabile) bor der i alt tre munke: Brygmesteren fader Epifánios, maleren broder Ioannis og bibliotekaren broder Ioakim. Hertil kommer en del bryggere og håndværkere udefra, der arbejder i klosterenhedens vingård og produktion samt destilleriet, der fremstiller druebrændevinen tsipouro. Inden længe bliver vi vist rundt og prøvesmager et par glas.

Vinene fra Mylopótamos

Vinene fra Mylopótamos udgør klosterstatens største og bedste vinproduktion, som har fundet sted, siden Sankt Eustáthios blev opført i 973.
På andre klostre er man specialister i grøntsager, urter, gamle skrifter, opdragelse og fremstilling af ikoner. Men alle klostrene tager imod pilgrimme og holder stemningsfulde morgen-, aften- og midnatsmesser med henført sang og bøn, som gæsten kan overvære. Ideen er, at man som pilgrim vandrer mellem flere klostre ad de støvede veje fra middelalderen og sover et nyt sted hver nat. Flere græske mænd tager herud i længere tid for at få styr på tankerne, når de har vrøvl med konen eller på anden vis er endt i en krise. Nogle tager hertil for at dø i fred.

Vinflasker

Den lækre merlot rødvin Erythros (nr. 2 fra venstre) er tilsat brombær og kirsebær. Hvidvinen Lefkos (tv) har også en god aroma dyrket på muskat og roditis druer. Den vandt sølvmedalje i London i 2009. Nr. 3 fra venstre er rosévinen NAMA, som vi prøvesmager til morgenmad. Foto: Michael Jagd.

Brygmesteren

Fader Epifánios, der er 56 år og stedets prior, er ud af en børnerig, religiøs familie, og hans søster er nonne i Kavála på den anden side af bugten bag Thassos. Epifánios besluttede sig for at blive munk som 17-årig i 1972, hvor han slog sig ned på Agios Pavlos på den anden side af halvøen. I 1989 rejste han syv måneder til klosteret Santa Katarina på Sinai-bjerget, så han hørte først om murens fald bagefter, fortæller han. Sidenhen kom han til Mylopótamos, hvor han har boet på Sankt Eustáthios lige siden og i dag styrer vinproduktionen. Der er hverken tv, radio eller internet på Athos. Til gengæld ånder her fred og ro til lyden af havets skvulpen under den lysende blå himmel beruset mod land af frodige marker og grøn natur.

Fader Epifanios i vinmark

Fader Epifánios i vinmarken ved Sankt Eustáthios i Milopótamos. Foto: Michael Jagd.

Agios Eustáthios troner oven på en stor klippe lige ud til vandet. Neden for luller en lille stenstrand med forrevne klipper foran vinmarker og olivenlunde. Nogle km op langs kysten holder andre klostre med ens udkigstårne vagt om den hellige halvø, som er udnævnt til et verdens kulturarv sted og får EU-støtte til at give bygningerne deres oprindelige udseende tilbage.

EpifaniosVedBordet

Oliven- og vinproduktionen er noget af det vigtigste for Grækenland, fortæller fader Epifanios over den gode munkemad.

- De tre vigtigste erhverv for vores land er vin, olivenolie og turister, siger Epifánios, der ikke vil udelukke, at der bliver åbnet op for mere uortodoks pilgrimsturisme til den 330 km2 store munkestat, som nu også har indvilliget i at betale skat til den græske stat. Der er i hvert fald plads nok på halvøens i alt 30 klostre, som for 400 år siden husede 30.000 munke.

Agios Eustathios troner

Agios Eustáthios troner oven på en stor klippe lige ud til vandet. Foto: Michael Jagd.

Det blødende ikon

En tur rundt på halvøen fører os til klostret Stavronikita, som blev bygget omkring år 1100, men ødelagt af spanske pirater, som i 1540 stjal klosterguldet og et ikon af Sankt Nikolas. Ikonet blev smidt i havet, men i 1580 landede det i munkenes fiskenet med en østers på hovedet af Nikolas. Da den blev fjernet, begyndte det at bløde. Så nu sælger man postkort af det blødende ikon. I 1600-tallet genopførte man klostret, som i dag er det mindste med 33 munke, der for en stor del dyrker kæmpe kål.

Stavronikita

Klostret Stavronikita blev ca. 1100 bygget i en mindre udgave af munkene Stavros og Nikitas. Det blev genopført i 1600-tallet og er kendt for sit ikon med Sankt Nikolas, der bløder fra hovedet. Foto: Michael Jagd.

Resocialisering

Det næstældste kloster på Athos er Iviron fra 976, som ligger der, hvor Jomfru Maria skulle være blæst i land. Så man fejrer selvfølgelig særligt meget her helligdagen den 15. august, som er dagen for hendes himmelfart. En af klostrets specialiteter er dets omrejsende munkekor. En anden kapacitet her er genopdragelse af uvorne lømler, kriminelle og stofmisbrugere. Nogle slår sig ned her i længere tid på grund af sociale problemer, for man kan opnå straffrihed ved at tage til Athos og love bod og bedring. Til gengæld skal man indordne sig og give afkald på unoderne. Så for flere bliver et længere ophold i munkestaten ikke bare en mental renselse og åndelig vækkelse, men også vejen til resocialisering.
På klostret Filotheo (: gudsvenlig) bliver vi inviteret ind og spise med, men vi har en middagsaftale på Sankt Eustáthios, hvor broder Epifánios vil introducere os til en munk, der kan tale dansk.

Danske Ioannikios

Den 92-årige munk Ioanníkios taler fint dansk. Han boede i Danmark i årene 1967-87, før han gik på efterløn og slog sig ned på Athos. Foto: Michael Jagd.


 

 

  

 

  

 

  

 

  

 

 

 

 

Kulinarisk messe

Midt i madlavningen skal vi alle kl. 18.30 op i den lillebitte kirke til en stemningsfuld aftenmesse på en halv time, hvor Epifánios på skift med bibliotekaren broder Ioakim fører an i smuk og hengiven sang og bøn.

Inden længe spiser vi munkenes enkle, men lækre festmåltid med grillet fisk, ost, salat, brød, stegte kartofler, frugt og husets vine, som skylles ned over mange præstetanker, før vi dratter om på briksen i gæstehuset.

Før daggry deltager vi i morgenmessen kl. 6.30. Da vi kommer ud af kirken, siver solen op som en lang blodrød bræmme over havet for til sidst at blænde øjet med sin hvide kugle. Under morgenmaden prøvesmager vi rosévinen NAMA, inden vi tager til hovedstaden Kariés, hvor vi er inde i den 500 år gamle kirke Protaton med Maria ikonet Axion Estin. Herefter går det tilbage med vandbus fra Dafni til Ouranoúpolis, hvor der venter lækker mad i selskab med kvinder.

Lys i kirken

Der er stemning i den 500 år gamle kirke Protaton i Athos’ hovedstad Kariés. Foto: Michael Jagd.

 

Vue op mod udkigstårnet på Sankt Eustáthios i Milopótamos med det gule gæsteanneks til højre. Foto: Michael Jagd.

Den glade munk på Iviron klostret er til hverdag leder af et omrejsende munkekor, som er med til at resocialisere de unge.

Bordet er dækket med munkenes lækre aftensmad, der er simpel, men sund.

De nyfangne fisk grilles og ristes over ilden i pejsen på klostret Agios Eustathios.

Da den første flaske vin er drukket, bliver den næste hentet i kælderen, hvor der er masser.

Skriv hvad du kunne tænke dig at få gjort.
Skiftende videoer